Instant happiness, gewoon tijdens je werk

“Ik ben zo gespannen dat ik over alles loop te piekeren, gek wordt van mijn email en voortdurend mijn telefoon check. Ik ben altijd bang dat ik iets mis”

Zei een mooi mens in de eerste sessie tegen mij. Hij wilde af van de stress en graag rust in zijn hoofd.

Begrijpelijk.

Is het niet van de zotte dat wij het zo ver laten komen dat we er niet meer op kunnen vertrouwen dat de dingen wel in orde komen?

Het lijkt wel alsof we serieus geloven dat we via email, whatsappgroepen, facebookberichten, en wat nog meer, de dingen goed geregeld krijgen.

Wat een giller.

Mag ik je iets vertellen? Je wordt niet effectiever door iedereen te laten weten wat er gaande is. Dat kost alleen maar (klok)tijd. Het veroorzaakt een vol hoofd, meer niet. Zeker geen effectiviteit.

Want wat gebeurt er in onze hersenen door al die slimme communcatiemiddelen waar je een scherm voor nodig hebt.? Daar zijn leuke lesjes over te vinden. Check bijvoorbeeld Cal Newport eens, of Eric Scherder. Of, waar ik ook zo’n fan van ben: Mihaly Csikszentmihalyi, de grondlegger van de flow theorie.

Dus wat gebeurt er in onze hersenen? Er ontstaat een aandachtsprobleem. Scannend van het een in het ander vergeet je wat je ook alweer gedaan hebt. En ben je nooit in diepe concentratie.

En weet je, het werk is nooit af.

Ik herhaal: NOOIT AF.

Zeker niet met al die geweldige devices waar dag in dag uit informatie op naar binnen komt.

Bijna iedereen die bij mij coaching komt halen, klaagt over druk, haast, stress, gebrek aan verbinding of zingeving en diepgang.

Ik snap dat. Heel goed zelfs. Ik ken het ook. Van mezelf. Maar ik heb er iets op gevonden.

Het gaat er namelijk niet om dat je meer vrije tijd over hebt en veel beter moet plannen of zoiets, maar om hoe je die tijd ervaart. Waar je je hersenactiviteit toe aanzet zeg maar.

Goed, ik heb er dus iets op gevonden. “Plan flow, organiseer indianentijd“.

Hoe doe je dat?

Door je zelf zeer regelmatig in diepe staat van concentratie te brengen (flow), en in die staat voor jou belangrijk werk te doen.

Hiermee win je een heleboel kloktijd kan ik je vertellen. Ik heb al meerdere mensen gehoord die ruim voordat hun werkdag afliep “klaar” waren. Er gebeurt iets moois in je hersenen: je aandacht gaat slechts naar die ene taak, je vergeet de wereld om je heen en je bent lekker bezig! Instant happiness. Gewoon, tijdens je werk!

Daarnaast geef je je hersenen de kans om los te komen van de klok, informatie te verwerken, vrijheid te ervaren, en je verbonden te voelen met de wereld om je heen (indianentijd).

Indianentijd breng je bij voorkeur door zonder klok of smartphone. Je wandelt of fietst of leest of kijkt die ene film, doet waar je zin in hebt, volgt het leven zoals het komt. Net als kinderen, die zijn er echt mega goed in. En ik zeg “organiseer het” he, niet van flans maar wat aan en omzeil alles wat moeilijk is en wat moet.

Want je doet dit met een reden: een mens met een open geest, een gevoel van vrijheid en een open hart heeft weinig stress, veel (zelf)vertrouwen en daarom veel minder kans op een burnout of ander ongerief.

Kortom: word, zoals Cal Newport het noemt:

“an increasingly rare person (but if you master the skill you will have extraordinary results)”

“Increasingly rare”: “bijna niet te vinden”.

Een mens die niet voortdurend op een scherm checkt of hij iets gemist heeft. Die zich prima op z’n gemak voelt als er gewoon een dag (ok, een uur:-)) geen smartphone omhanden is. Die niet zijn medewerkers toesnauwt dat ze op zijn mail moeten antwoorden. Of verwacht dat ze op de hoogte blijven in de whatsappgroep die hij heeft aangemaakt. “Hij” kan overigens ook “zij” zijn, dat begrijpen jullie.

Maar iemand die ruimte maakt om in diepe concentratie aan iets belangrijks te werken (al is het maar een uur en al is het saai). Die daardoor dingen afmaakt en echt goed is in zijn vak. Die discipline heeft zonder dat het controledrang wordt. Die blij is met wat hij gedaan heeft op een dag. Lekker uit gaat waaien (zonder voortdurend whatsapp, facebook wat nog meer te chekken). Zich kan verbinden. Beweegt. Nieuwe dingen leert (uit nieuwsgierigheid). Want dat kan he, als je tijd hebt en je goed voelt. En nieuwe dingen leren mensen, dat vinden de hersenen leuk, daar blijf je jong van….!

Nu begrijp ik echt wel dat we zullen moeten leven en werken met al die devices (en berichten) maar zorg er nou voor dat die zaken je dienen, en niet dat ze jou sturen. Gebruik ze niet voor het uitwisselen om het uitwisselen.

Leer er op te vertrouwen dat het werk dat jij uitvoert er toe doet, en dat het belangrijk is dat je het GOED doet. Meer nog: dat je er plezier aan beleeft. Dat het zin heeft, en een hoger doel dient.

Misschien ben je wel maar dan de helft van je leven aan het werk, dus waarom zou je die tijd dan niet plezierig doorstaan?

Oh ja, en even he, met “werken” bedoel ik de breedste zin van het woord. Van het leiden van een bedrijf tot aan het koken van een maaltijd voor als die leider thuis komt:-)

Dus “plan flow, organiseer indianentijd“.

Als je hier nou meer over wilt weten, over deze echt andere vorm van timemanangement, download die dan HIER  Je hoeft geen mailadres achter te laten. 

Of bel me voor coaching, ook prima:-)

Liefs,

Iris