Organiseer Indianentijd

Indianentijd is tijd waarin je los komt van de klok en het internet. Je laat het leven lopen zoals het loopt en beseft dat je onderdeel bent van een groter geheel, van een gemeenschap.

Een aantal jaren geleden las ik een artikel in de Volkskrant van de fotografe Isabella Rozendaal.  Ze bracht een tijd door, wonend bij een indianenstam.plan flow en organiseer indianentijd

Ze ontdekte dat er in haar westerse leven voortdurend druk is: financieel, sociaal, gezin, werk. Bij de indianenstam viel dat weg. De gemeenschap draagt je en “het leven voltrekt zich in een rustig tempo, haast bestaat niet. Je bent bezig met waar je mee bezig bent, en maakt je nergens anders druk over”.

Een heerlijk artikel om te lezen. Het is precies de reden waarom ik er voor pleit om in ons werk en leven “indianentijd” te organiseren: tijd waarin je los komt van de klok, leeft zoals het komt en je beseft dat je onderdeel bent van een groter geheel, van een gemeenschap.

Wij hebben een fantastisch georganiseerde maatschappij, een retestrak planningsvermogen en een heleboel afleiding. Helaas denken veel mensen dat ze nog steeds niet goed genoeg kunnen plannen en willen dan leren om dat nog beter te doen.

Leer juist om in deze wereld met een heleboel druk, prikkels en afleiding, je “tijd” te nemen om in diepe concentratie lekker bezig te zijn met wat belangrijk is voor jou en je werk: plan flow in je dag. Geef je hersenen en je hele wezen de tijd en ruimte om informatie te verwerken, zodat je weer ruimte hebt voor wat er werkelijk toe doet, en je verbonden voelt met een groter geheel: organiseer indianentijd.

Op wonderbaarlijke wijze gaan zaken sneller als je de tijd vertraagt, en ervaar je die tijd op een andere manier als je lekker bezig bent met wat echt nodig is.

Isabella Rozendaal doet een appel op ons vermogen om in te grijpen op ons eigen functioneren. Maak hier dus gebruik van: plan flow / organiseer indianentijd.

Waarom? Om te ervaren dat het leven voortdurend een heleboel van ons vraagt maar dat het nog altijd aan ons is om te besluiten hoe wij daar mee om willen gaan.

Sta er eens bij stil, want niet alleen Isabella, maar ook de Beatles zeiden het al:

“Life is what happens to you while you’re busy making other plans”

Liefs,

Iris