Je hoeft niet hard te werken om succesvol te zijn

Een lieve en warme vrouw, die na haar scheiding wat monden te voeden had, verrichtte koste wat kost haar werk om geld te verdienen. Zeer bewonderingswaardig.

Van binnen raasde er echter een storm. Eentje die niet naar buiten kon, dus was er nog maar één uitweg mogelijk: een burn out. Jarenlang richtte ze haar aandacht op het voeden van haar kinderen en was ze haar ware talent vergeten: schrijven.

Of dat team, dat ik onlangs hielp: ze werkten uitstekend samen, dat wel. Maar er begon wat te knagen. Waar deden ze het eigenlijk voor? Ze hadden toch gekozen voor een vak, en waren nu alleen nog maar brandjes aan het blussen. Terwijl er van iedereen verwacht werd overal iets vanaf te weten.

Bon.

Wat is de gemene deler in deze?

Ze doen niet het werk waar ze gelukkig van worden terwijl ze er mee bezig zijn. Niet het werk waar hun honger naar meer kennis en kunde aangewakkerd wordt. Niet het werk waar je vol van stroomt, omdat je er telkens beter in wordt. Omdat je blik, hart en handen dezelfde kant op gaan. Niet het werk dat jouw volledige aandacht heeft, en waar je (mede door die aandacht) nogal goed in bent. Werk dat zin heeft, juist omdát je er beter in bent dan gemiddeld. Een vakmens dus.

Het team deelde een verlangen: ze wilden stuk voor stuk graag een vakmens zijn. Dat betekende dat ze de hele bende opnieuw in moesten richten. Er moest ruimte komen om ongestoord door te kunnen werken. Ruimte om bij te leren en te oefenen. Om goed te worden in hoogstens 1 of 2 dingen. Niet in een heleboel zaken een klein beetje. Dat knaagt namelijk. Het maakt je eerder onzeker dan goed.

En dan de dame. Ze had jaren van alles gedaan, bij dezelfde werkgever, als er maar geld op haar rekening stond (wat ik heel begrijpelijk vond). Maar geld verdienen raakt niet aan je spirit. Het raakt niet aan jouw talent. Ik bedoel, geld is heel belangrijk maar het is slechts een middel om er voor te zorgen dat er voeding, huisvesting of een prachtige vakantie is. Het maakt je niet gelukkig. Bezig zijn met werk dat zin heeft en je voldoening schenkt wel.

Ik heb heel lang maar wat aan gelummeld. Te lang vind ik. Maar goed. Ik had dan ook geen flauw idee. Pas toen ik serieus bij mezelf te rade ging wat ik echt goed kon, en daar mijn volle aandacht aan schonk, werd ik steeds beter. En vooral: blij. Tijdens, maar ook over mijn werk. Ik weet wat ik moet doen om me goed te voelen. Om in een lekkere concentratie de dingen te doen die nodig zijn. Ik weet wat ik kan doen om ontspannen te werken, zonder dat ik op mijn tenen loop. Nu lummel ik professioneel zeg maar:-) Ik heb er gewoon mijn vak van gemaakt.

Tijdens mijn zoektocht viel mij iets op:

het vinden van je talent is verbluffend eenvoudig. Je kunt iets zo goed dat je helemaal niet denkt dat het wat voorstelt. Je hoeft het dus niet te zoeken, je hoeft alleen maar te geloven dat het iets moois is wat jij kan.

Als je dan eenmaal gelooft dat het iets moois is dan is het zaak je aandacht er op te richten. Door er zeer regelmatig in diepe concentratie aan te werken. Kleine beetjes, maar wel in diepe concentratie, in flow. Laat je niet storen. Door niks of niemand. Plan het. Werk diep, niet hard.

Je hoeft niet hard te werken om succesvol te zijn. Het gaat er om dat je je ware talent bevrijdt en daar steeds beter in wordt. Met volle concentratie werken aan het goede levert je iets op, hard werken aan het verkeerde maakt je leeg.

Ik voel me succesvol, omdat ik werk aan het goede. Niet hard, maar wel grondig.

En de dame? Die nam afgelopen sessie afscheid met een blijde handdruk. Omdat ze eindelijk besloot dat ze hetgeen ze het liefst deed gewoon ging doen. Ze heeft geregeld op haar werk dat ze een andere functie kreeg en is weer (bijna) fulltime aan de slag. Zonder leeg te lopen, en met heel erg veel plezier.

Ik wens jou al het goede toe, hoe meer vrolijk getalenteerde mensen die werken aan het goede, hoe beter…!

Liefs,

Iris

PS:

In mijn enthousiasme heb ik een aardig succesvolle methode ontwikkeld: “plan flow, organiseer indianentijd“. Als je het leuk vindt daarover te lezen, download dan HIER een ebook. Verder deel ik zaken die mij raken in mijn werk via het schrijven van BLOGS. Als je die graag wilt ontvangen, abonneer je dan via mijn site, dan ontvang je ze in je mailbox.