Hoe kan ik mijn tijd effectief gebruiken? 4 dingen die helpen

 

“Heel vaak heb ik het idee dat ik bezig ben met zaken die er niet echt toe doen. Ik weet gewoon dat ik veel meer voor elkaar kan krijgen dan nu……. dus ja…… Hoe kan ik mijn tijd effectief gebruiken?”

 

 

Er was eens een man waar veel potentie in zat.

Die potentie had even de verkeerde richting gekregen in de vorm van verkeerd werk op de verkeerde plek op het verkeerde moment.

Dat maakte dat hij ontevreden werd door alllerlei gemakkelijk werk dat hij op de automatische piloot, dag na dag, maand na maand, jaar na jaar uitvoerde.

Ergens in zijn leven had hij een afslag genomen die wel voldeed aan zijn wereldbeeld toen, maar totaal niet meer aan zijn wereldbeeld nu.

Lang verhaal kort: het kon beter, sneller, effectiever, gedrevener en vooral: MET MEER PLEZIER.

Nu herken ik me daar wel een beetje in. Ook ik heb wel eens periodes dat het lijkt alsof ik gewoon maar op de automatische piloot de dagen doordraaf. Opstaan, de kinderen, werken, intelligente dingen ondernemen, wasje draaien (ok dit zijn er echt veel met 2 pubers erbij), koken, hond uitlaten, en ehm..slapen.

Het kan maar zo gebeuren dat ik wakker word en zonder ook maar ergens focus op te leggen de dag in ga. Het kan ook maar zo zijn dat ik me er, in dat soort periodes, op betrap dat ik onbegrijpelijk veel kloktijd op een beeldscherm heb doorgebracht, zonder dat het eigenlijk ergens over ging. Ik heb dan niet bepaald het idee dat ik mijn tijd effectief heb doorgebracht.

Misschien zien jouw dagen er anders uit maar misschien herken je het ook wel.

Hoe het ook zij, al deze zaken zijn natuurlijk helemaal OK.

 

Behalve dan als je merkt dat je je ontevreden begint te voelen.

Dat je jezelf betrapt op gedachten als: “waar ben ik nou helemaal mee bezig?” Waarom ben ik toch telkens zo snel boos? “Hoe kan ik nou iets doen wat ik echt leuk vind? ” Of dus: “hoe kan ik mijn tijd effectiever gebruiken?”

Dit soort gedachten wijzen erop dat het tijd is voor verandering.

En dan bedoel ik niet grootscheeps met toeters en bellen en allerlei enge zaken als ontslag nemen, een scheiding aanvragen, verhuizen en meer van dat.

Ik bedoel dat het tijd is om goed te luisteren naar al die gedachten en jezelf eens bewust die vragen te stellen. Zonder te denken dat je meteen iets moet veranderen. Gewoon alleen  luisteren.

 

Want waar ben je mee bezig?

Hoe komt het dat je boos bent of gefrustreerd of een korter lontje hebt dan normaal? Hoe komt het dat je meer bezig bent met zaken die je niet echt leuk vindt dan met zaken die je wel leuk vindt?

Effectiviteit is voor het grootste gedeelte keuzes maken.

Die keuzes vinden we vaak eng. Ze roepen angst op en werken verlammend. Het wordt een grote brei in ons hoofd, er is geen overzicht meer, totaal gebrek aan focus en ach…… dan maar weer gewoon door in de veilige stand. Waar we dus moe en ontevreden van worden maar ok.

Ik zeg niet dat dit voor iedereen zo is en dat het standaard zo gaat he.

Maar voor sommigen werkt het zo.

Goed.

 

Wat kun je nu concreet doen om het idee te hebben dat je effectief bezig bent geweest? 

Zoek dan naar simpele oplossingen die voor jou zo voor het grijpen liggen.

Ik deel hier 3 dingen die niet door mij bedacht zijn maar door jullie zelf. Dat wil zeggen, terugkerende oplossingen door meerdere professionals die ik coach.

 

  • Zorg ervoor dat op enig moment in de dag, bijvoorbeeld ’s avonds na 21.00 uur (maar kan ook op een ander moment), al je beeldschermen de kast in gaan. Of in ieder geval 1 beeldscherm. Het liefst je smartphone. De heer van hierboven deed zelfs definitief zijn tv de deur uit zodat hij boeken kan lezen of tutorials kan kijken waar hij wijzer van wordt. Dit is maar een voorbeeld.  Het idee is dat je ineens “tijd” overhebt die je kunt besteden aan iets waar je echt tijd aan wilt besteden.

 

  • Richt je aandacht op het ondernemen van acties waar je je goed door gaat voelen. Voor de meeste mensen: boeken lezen, sporten, wandelen, met vrienden op pad, met je kinderen naar buiten. Het maakt niet uit, als het maar iets is waarvan je zeker weet dat je er van op zult knappen. Regel hier tijd voor, organiseer het. Laat het niet van een onbewaakt ogenblik afhangen, maar zorg dat het net zoveel aandacht krijgt als (nutteloze) meetings, emails, whatsapp, tvprogramma’s, wat dan ook.

 

  • Laat de dingen die geen zin hebben voor wat ze zijn. Of vraag je af waarom je je eigenlijk bemoeit met zaken die jou niet echt aangaan. Dit lijkt heel logisch en dat is het ook:-)

 

Meestal gaat het helemaal niet perse om effectiviteit maar om iets anders: een verlangen naar rust, plezier en voldoening. Zodat we weer energie hebben om de dingen te doen die ons vrolijk maken.

 

Dus hier volgt de laatste tip van mij:

  • vraag jezelf eens af: “waar verlang ik nou echt naar?”

Meestal als ik deze vraag stel dan komen er twee antwoorden: Rust. En voldoening.

Richt je focus dus op wat goed is voor jou. Natuurlijk, de waan van de dag is ok, mits je net zoveel aandacht besteed aan dingen die effectief zijn voor JOU. Zorg ervoor dat je het juiste ding doet, op het juiste moment, op de juiste plek.

 

Ik wens je heel veel boeken, wandelingen, films, documentaires, kindermomenten, sport, ontspanning, heerlijke werkmomenten ontmoetingen en plezier toe,

Liefs,

Iris