het verschil tussen een quick fix en diepgang

“Het is zo spannend! Ik durf het helemaal niet aan, want ik heb geen idee waar ik uit ga komen. Ik weet wel welke stap ik het best kan maken maar………….”

En dan komt er een hele riedel aan bezwaren en excuses.

Aan het begin van een coachproces komen professionals nog wel eens met een of ander uitgewerkte persoonlijke test, assesment, analyse of iets anders intelligents naar me toe. “Goh, kijk hier eens naar, kun je hier misschien iets mee? Kun je het gebruiken in mijn coachtraject?”.

“Beste professional, als je er zelf al niets mee kunt, wat moet ik er dan mee?”.

Dat zou ik dan het liefst als antwoord geven. Maar dat kan ik niet maken:-)

Bovendien wil ik ze juist graag helpen met deze overduidelijke oorzaak van het probleem.

Kijk, als zo’n test zou werken dan kwamen ze niet naar mij toe voor hulp en hadden ze mij al helemaal niet nodig.

Verandering van je gedrag en de basis van waaruit jij keuzes maakt betekent dat je diep moet voelen waarom je het anders zou gaan doen.

Dat doe je niet met je cognititie. Helaas.

Bijvoorbeeld: al je hele volwassen leven, zo’n beetje vanaf de middelbare school, rol je van het een in het ander.

Het is maar een voorbeeld he, dus ik zeg niet dat het zo is.

Je rolt van het een in het ander en telkens als je op een punt komt van “dit is het niet voor mij ik wil eigenlijk zus en zo”, dan komt er weer iets op je pad en rationeel gezien lijkt dat een prima keuze. Want: salaris, huis, pensioen, iets voor later, etc.

Nou ja, er kriebelt wel vanalles, maar dat negeer je. Je onderzoekt eens iets hier, doet eens een test of analyse daar en ja! Daar herken je jezelf wel in. Even lijkt het te werken, maar een paar maanden, of een jaar, later begint het hele circus opnieuw.

Twijfel, moe, geen zin meer, je energie raakt op. Je probeert weer eens wat, voelt dat het spannend wordt, haakt weer af, zoekt je heil in analyses en andere cognitieve waarheden en bam bam bam, klaar.

Denk je.

Want, wat vreemd, er gebeurt weer hetzelfde.

Hmmm…..

En dan zoek je een coach. Je ziet mij voorbij komen en hebt daar een goed gevoel bij, of je vindt het wel tof wat ik schrijf.

We spreken af. Helaas heb je met iemand afgesproken die verder niet zoveel heeft met analyses, scans en testdingen. Even voor de duidelijkheid: ik ben er totaal niet tegen he, laat ik daar helder over zijn.

Je weet al heel gauw welke keuzes je moet maken, en die VOELEN helemaal goed, maar dan komt het: spanning, smoesjes, rationele overwegingen en andere ongein.

Zoiets als: “HELP! Maar dat durf ik niet! Dat is onmogelijk!”. Er komen allerlei dingen in je op die je doen twijfelen. Teruggrijpen maar weer naar de testen en analyses en bewijzen van…… ehmm…. ja…van wat eigenlijk?

Ok, en daar wordt het interessant. Van wat eigenlijk? Wat mij betreft is dat waar het echte werk begint.

Want veranderen en jouw goede richting bepalen vraagt moed, doorzettingsvermogen, en wat pijn doorstaan. Tranen laten, stappen maken en vooral veel tijd. Je gaat misschien wel dingen achter je laten of juist opnieuw oppakken. Of nou ja veel tijd? Het voelt misschien als veel tijd want je bent gewend aan een quick fix. Een snelle oplossing. Zoiets als een app op je mobiel zetten en dan verwachten dat die het werk doet. Of een scan ondergaan en dan denken dat alles voorbij is. Of een abonnement op de sportschool nemen en dan na 2 keer niet meer gaan.

Get the message?

Als je graag rust in je hoofd wilt, vrijheid en ruimte wilt ervaren, wilt kiezen voor de weg die bij jou past dan kun je NIET bij mij terecht om je persoonlijke scan te analyseren. Als je bereid bent de diepte in te gaan, te vertrouwen op je eigen kunnen en op je geweldige veerkracht dan natuurlijk wel:-)

Bel me dan voor coaching. Stel gerust je vragen. Niets moet.

Ik ben er van overtuigd dat de wereld gebaat is bij professionals die helemaal van zichzelf zijn.

Die durven zeggen hoe zij het zien. Wat ze wel of niet willen of kunnen.

Die ruimte creëren en vrijheid ervaren.

Die zich gewaardeerd voelen omdat ze hun werk zo goed en ontspannen uitvoeren. Gewoon, lekker uit de losse pols en soms even keihard knallen. Om vervolgens weer zacht te worden en om je heen te kijken:-)

Dat red je niet met een test. Dat red je alleen als je gelooft in alle kennis, liefde en plezier die jij in je hebt. En ik kan je verzekeren: die staat te popelen om jou, en jouw omgeving, te laten ervaren hoe goed jij in wezen bent.

#werkenvanuitjehart

Liefs,

Iris