Haast je langzaam..

Gisteren zat ik op de fiets. De kinderen op school, en nog gauw even boodschappen doen. De zon scheen en ineens was ik me ervan bewust: indianentijd. Ik kwam los van de klok en ervoer ruimte. Alles werd rustig.

Veel mensen vragen mij: wat is dat nou, “indianentijd”?

Dat zal ik je zeggen: dat is als je met je gevoel en je bewustzijn los komt van de klok. Je tijdsbesef verspringt naar een groter geheel, en je ervaart rust omdat je weet dat alles goed is.

Eigenlijk is het al meer dan duizend jaar bekend: haast je langzaam. Dan gaat alles sneller. Het is een kwestie van vertrouwen, op het juiste moment de juiste stappen nemen en vooral niets te haasten. Behalve als de situatie er om vraagt. Om dat te ervaren moet je loskomen van de klok.

Waarom is dat nou belangrijk? Hier een voorbeeld: ik ben vaak ongeduldig. Dat maakt me onrustig. En als ik me onrustig voel heb ik totaal geen focus, ik neem onbenullige zaken voor heel serieus en verleg mijn aandacht naar alles wat maar opduikt. Ook krijg ik een enorm haastgevoel en dat is niet handig. Want het equivalent daar van is: stress.

En dat is nu precies waarom ik zo dol ben op flow en indianentijd.

Tijdens flow, die ik plan in mijn dagen, werk ik lekker door. Niet heel lang, gewoon een uur of twee. Ik doe dan de dingen die echt belangrijk zijn om te doen en waar ik stiekem meestal geen zin in heb. Zoals acquisitie doen. Of rekeningen maken. Of de was ophangen. Daarna laat ik het los. Diep van binnen weet ik: het belangrijkste is gedaan.

Daarnaast organiseer ik indianentijd: tijd waarin je loskomt van de klok, je smartphone, het internet. Je laat het leven komen zoals het komt. Geen haast. Ok dan, langzame haast. Je doet “niks” maar je hersenen doen een heleboel: opruimen, schoonmaken, deleten. En wat krijg je dan? Ruimte!

Maar wat is dat lastig met al die heerlijke afleidingen van telefoon, facebook, email en dat soort zaken. Want voordat je het doorhebt verdwijn je van bericht in bericht in bericht en dan door naar nog weer andere informatie. Onze hersenen raken daar nogal vol van. En het wordt voor velen van ons steeds erger.

Daarom zeg ik je: plan flow, organiseer indianentijd. In alle coaching die ik geef worden mensen er blij van.

Wat krijg ik van ze terug? “Ik krijg mijn werk weer af, ik voel me voldaan, ik heb rust in mijn hoofd, ik slaap weer, ik maak me niet meer druk over al die zaken waar ik toch geen invloed op heb, ik kan meer werk aan dan dat ik kon,  ik werk op volle kracht, ik ben trots op mezelf en, last but not least: ik heb TIJD!”

Dus ik zou zeggen: neem de tijd, haast je langzaam en leg zo af en toe je smartphone eens aan de kant…:-) Of abonneer je hiernaast op mijn blog Of: download HIER een gratis ebookje (je hoeft dan niet je mailadres achter te laten).

Ik wens je heel veel rust toe,

Iris