Je geld, je tijd, of je leven…?

Stel: er staat ineens een overvaller naast je kerstboom:-) Hij richt zijn pistool op je en schreeuwt keihard: “KIES! Meer geld of meer tijd!? 

Ik las een artikel in de krant, over mensen die plotsklaps meer geld hadden (door het winnen van de loterij). Dat de meesten van hen niet gelukkiger waren dan “normale” mensen. Sterker nog, ze kregen de neiging minder te genieten van schijnbare kleinigheden als samen eten, een kletspraatje met een buurvrouw/buurman, lekker aan het werk zijn, of wat dies meer zei.

Wat een open deur zeg. Iedereen weet toch dat geld niet gelukkig maakt? Want geld is slechts een zooitje papier of munt. Als het dat al is. Het meeste geld is virtueel tegenwoordig, dus is het er dan wel? Maar dat is een ander verhaal.

Even terugkomend op dat geld “an sich” niet gelukkig maakt. Wéét je dat ook? Of zeg je het maar? Ik bedoel, fantaseer jij niet over hoe het zou zijn als je meer geld, een groter huis, een vettere auto zou hebben?

Stel nou he, stel: dat je niet meer geld kon winnen in de loterij, maar meer tijd. Ik bedoel, meer ruimte om de tijd die je hebt in je leven in een prettige staat van zijn door te brengen.

Iedereen die te maken heeft met een ziek lijf, of dat heeft doorstaan, kent een belangrijke voorwaarde voor een prettig leven: gezondheid.

Dus laten we zeggen dat je gezegend bent met een gezond lijf, je kunt werken, je eigen geld verdient, voor je kinderen zorgt (of allebei) en meer van dat.

Hoe erváár jij dat dan? Waar kies je voor als die gast met dat pistool voor je staat? Voor het prettig beleven van de tijd die je hebt of voor doordenderen, drukdrukdruk en bedenken wat je allemaal zou doen als…….?

Drukdrukdruk is zooooo niet meer van deze tijd. Waarom zou je het nog druk hebben? Het werk blijft toch maar komen. 24/7. Via allerlei kanalen. De bijbehorende informatie ook. Of andersom dat weet ik niet meer.

Weet je, we hebben het helemaal niet zo druk, we zijn gewoon steeds minder goed in staat om in diepe concentratie ergens aan te werken, of helemaal los te komen van de klok en strakke planningen (om het leven onder controle te krijgen, wat niet kan). Dus we laten ons zo afleiden dat we helemaal niet meer weten welk filmpje we draaiende moeten houden in ons hoofd. En ook niet meer voelen wat er nu werkelijk toe doet.

Laatst hoorde ik mezelf tegen iemand zeggen: “ik heb alles wat ik wil”. En dat meende ik. Is dat een groot huis? Nee. Een vette auto? Mwaa, ligt er maar aan wat je vet vindt. Veel geld? Niet perse, maar zeker ruim voldoende. Heb ik levenshobbels te nemen? Sure.

Maar is dat tijd? Ja! Geld verdienen met datgene wat ik het liefste doe? Jaaaa! Verbinding voelen met mijn gezin en vrienden? Dikke vette jaaaa! Heb ik nog wel eens stress? Tuurlijk! Maar ik heb geleerd: ik beschik over de mogelijkheden er iets aan te doen.

Jaren geleden dreigde ik ten onder te gaan aan een dodelijke malaria (tropica) en de medicatie die ik daar voor kreeg. Een vreselijke vermoeidheid maakte zich van mij meester, waar allerlei labels aan gehangen dreigde te worden. Ik heb toen een duidelijke keuze ervaren: of belanden in een malle molen of zelf uitmaken hoe ik de tijd die mij rest ervaar, en wat ik er mee doe.

(Nu ben ik me zeer bewust van het feit dat het gesprek over de vrije wil nog lang niet klaar is. Maar dat terzijde).

Tegenwoordig, als moeder, partner, mede kostwinner, vriendin, dochter, blogger, coach of mezelf zie ik dat veel mensen niet durven kiezen.

Ze razen maar door in de vaart der volken en hebben niet door dat dit het is, “de tijd van hun leven“.

Terwijl, het is helemaal niet zo moeilijk om echt meer tijd te ervaren en minder te “werken”. En ook om meer geld te verdienen, maar dat is voor de ondernemers onder ons.

Hoe?

KIES!

Heb het lef een keuze te maken. Om datgene waar je werkelijk naar verlangt in de wereld te brengen. Dan heb ik het niet over iets wereldschokkends maar over kleine zaken. Juist die dingen waar jij je gelukkig door voelt als je ze uitvoert.

 

PLAN FLOW IN JE DAG, WEEK OF MAAND.

Ik heb het dan niet over “go with the flow”, maar over een staat van zijn waar onze hersenen IEDERE DAG in terecht kunnen komen als je wilt. Het enige dat je hoeft te doen is te kiezen wat er voor jou vandaag het belangrijkste is om aan te werken, en er dan voor te zorgen dat je dat kunt doen ZONDER GESTOORD TE WORDEN. Dus geen email, bliepjes, pringeling, wasje draaien en wat al niet meer. Zodat er in je hersenen een bepaalde mate van ordening en concentratie ontstaat, en jij daardoor een gevoel van “lekker bezig zijn ervaart”. Instant happiness zou je kunnen zeggen…:-)

 

ORGANISEER INDIANENTIJD

Tijd waarin je los komt van de klok. Lekker. Niets hoeft. Zie maar wat er komt. Open staan voor het leven, met al z’n plotsklapse acties. Terwijl jij “niks” doet en niet op de tijd let doen je hersenen een heleboel: ze slaan informatie op van het korte naar het lange termijn geheugen. En maken weer ruimte. Een breder perspectief. Ontspanning. Zodat je weer helder ziet waar het ook alweer om draaide in je leven. Je geniet, en bent scherper om de goede keuzes te maken. Je hart verzacht, en je staat weer open voor geinige “bijzaken” als een puzzle leggen met je kinderen of een biertje drinken met een wildvreemde, die je tegenkwam bij de bushalte (ik noem maar wat).

Dus wat ga je doen als die overvaller er staat (in welke vorm dan ook, ziekte of in een andere gedaante)? Kies je er voor je in te zetten om geluk te ervaren in je leven (ongeacht hoeveel geld je hebt)? Bezig te zijn met datgene waarmee je de grootste kans hebt je blij te voelen? Durf je dat?

Of blijf je je aandacht dáár leggen waar het eventueel wel eens leuk zou kunnen worden mocht je ooit, je weet maar nooit hé, de lotto winnen of die ene baan hebben met dat fantastische salaris, niet dat ik het meen hoor, maar ja, soms denk je wel eens “het leven is een sleur en als ik het niet zo druk zou hebben dan….” Etc…?

Stel nou, stel, dat je de keus maakt voor meer tijd en ruimte ervaren zonder dat je perse minder moet gaan werken of wat dan ook, mail me dan! Want ik wil je dolgraag helpen, dat is mijn vak.

Of download hier meer info over “plan flow, organiseer indianentijd”. Gewoon, omdat het zalig is te leren een middenweg te vinden in deze drukke en perfectionistische wereld waarin jij, ja JIJ, met groot gemak een verandering te weeg kan brengen. Ook al heb je geen geld, maar gewoon omdat je voor 1 keer je hart laat spreken en kiest….

Zalig kerstfeest en waanzinnig gelukkig nieuwjaar,

Iris