Ervaar rust tijdens drukte

Onlangs ontmoette ik een boedhistische man en  ik vertelde hem over hoe ik soms  word overvallen door zaken in het leven die mij stress bezorgen.Blog

Hij vertelde mij het verhaal van de hond en de schildpad:

een schildpad stond ergens, nietsvermoedend, met kop en poten naar buiten. Er kwam een blaffende hond aan, die de schildpad wilde pakken en bijten. Vliegensvlug trok de schildpad zijn kop en poten naar binnen en bleef bewegingloos liggen. De hond blafte en sprong om de schildpad heen. Maar die hield voet bij stuk en weigerde te bewegen. De hond werd afgeleid door iets anders om tegen te blaffen en verdween. De schildpad kwam weer te voorschijn en vervolgde rustig zijn pad.

Wat is de moraal van dit verhaal? Dat is natuurlijk helemaal aan jou, maar ik haal er het volgende uit:

  • als iets je op een vervelende manier afleidt trek dan vliegensvlug al je voelsprieten in en blijf rustig “in je schild”
  • reageer niet op iets onplezierigs als het niet de moeite is om te reageren
  • alles is vergankelijk, in principe hoef je je niet druk te maken over zaken die niet echt belangrijk zijn, zoals blaffende honden
  • trouwens ook niet over zaken die wel belangrijk zijn:-)

Als jij nou behoefte hebt aan de tijd die je hebt in je leven anders te beleven en je aandacht te richten op wat er werkelijk goed voor je is, dan is dit een interessant verhaal.

Waarom? Omdat wij, met al dat heerlijke geklingel, gepingel, gebiep van whatsapp, email, sms, telefoon, laptop, en weet ik het wat, bezig zijn onze hersenen te leren vooral ver weg te blijven bij “saaiheid” en diepe concentratie. Iets waar niet perse een hoge graad aan entertainment in zit.

Dat houdt in dat we ons voortdurend af laten leiden door dingen waarvan we denken dat ze belangrijk zijn en waar direct op gereageerd dient te worden. Dat vraagt energie van onze hersencapaciteit. Het zorgt er voor dat je, zonder dat je het door hebt, al door zoveel info heen gescand hebt op een dag, dat je sowieso helemaal niet meer weet hoe de binnenkant van je schild er ook al weer uit ziet. Je aandacht (lees: je voelsprieten) is namelijk de hele tijd naar buiten gericht, op zoek naar “leuke” dingen, waardoor je beoordelingsvermogen van wat er werkelijk toe doet nogal verslapt.

En dat is, naast dat het natuurlijk allemaal hartstikke handig is, niet heel goed voor hoe we de tijd van ons leven erváren.

Want wie kent er het gevoel van haast? Van (werk)druk? Of van: “ik wilde ergens aan beginnen maar toen ging de telefoon en daarna was er nog een email waar ik op moest reageren en toen appte de buurvrouw en kwamen de kinderen thuis en toen…. Hee! De dag is alweer voorbij, shit nu heb ik nog niet gedaan wat ik eigenlijk wilde doen…”?

Weet, beste mensen, dat dit, waar je nu midden in zit, je leven is. Dit IS het! Denk niet dat het straks, later als je groot bent, morgen als je dat andere werk maar zou hebben, je al dat geld hebt verdiend, die heerlijke vakantie ondergaat of wat dan ook, dat het dan leuker/anders/minder vermoeiend/rustiger, you name it, gaat worden, want dat is namelijk niet zo. Nou ja, het kan natuurlijk wel, maar dat vraagt iets van jou. Dat vraagt om het anders gaan leren ervaren van de tijd die je hebt. Dat vraagt om niet van uur naar uur en van bericht naar bericht te leven, maar om je aandacht te richten op wat werkelijk belangrijk voor je is, en dat ook als zodanig te VOELEN.

Het is nu eenmaal een feit: je leeft, want je bent niet dood. Het leven gooit telkens maar dingen over je heen die je niet voorzien had, goedschiks of kwaadschiks. Als je nou niet oplet en je de hele tijd maar laat afleiden door blaffende honden (in mijn geval stress over zaken waar ik geen invloed op heb) is de tijd die je hebt ineens voorbij.

Daarom is het zo handig om je te realiseren dat er zaken zijn, klein of groot, die jouw volle aandacht verdienen en dat het echt superhandig is om de tips in dit verhaal te gaan leren beheersen:

  • ga op tijd “in je schild”; trek je voelsprieten in en reageer eens niet op de drukte om je heen, op blaffende honden die eigenlijk je aandacht niet verdienen.
  • leer jezelf om los te komen van de voortdurende informatiestroom, zodat je geest weer vrijheid ervaart (en jij dus ook).

Zie je, het is eenvoudig! Ik geloof er in dat wij wezenlijk geen behoefte hebben aan nog meer geavanceerde producten om nog sneller te communiceren of te produceren, maar juist aan eenvoudige middelen om de tijd van ons leven met enige kalmte te ervaren, terwijl we toch gave dingen doen, met bezieling en zelfvertrouwen. Daarvoor is het nodig dat we de ruimte in onze geest hebben om geschikte keuzes te maken die ons dienen. Een open geest en een open hart. Niet een geest die boordevol info zit die je door de dag heen toch weer vergeet. Toch?

Dus, ik zeg het je: skip regelmatig die informatiestroom! En als je dan onverhoeds midden in allerlei gedoe verzeild raakt waar je niet op zit te wachten: ga dan tijdig “in je schild”.

Daarnaast leer ik je zielsgraag mijn vorm van tijdmanagement: “plan flow en organiseer indianentijd” omdat ik weet dat het echt mogelijk is om keuzes te maken in je werk en in je leven die je dienen en sterk maken, maar dat het dan echt belangrijk is blaffende honden te kunnen weerstaan. Zodat je daarna rustig en gestaag de weg kunt bewandelen waarvan jij denkt dat die goed voor jou is.

Ik wens je alle succes hiermee,

liefs,

Iris