Ben jij ook zo moe?

Als je graag werk wilt doen dat zinvol is, dan gaat het niet over snelheid maar over diepgang.

Veel (werkende) mensen zijn moe.

Ze voelen zich bijvoorbeeld slecht omdat ze het idee hebben dat ze zichzelf de hele tijd  weg moeten cijferen. Of hebben een druk hoofd omdat ze achter de feiten aan hollen. Of het lukt ze niet om nog te zien hoe ze kunnen ontspannen. Soms zijn ze bang hun baan te verliezen. Of vinden het lastig om op een belangrijk moment even door te zetten. Of worden bekaf van al die types om zich heen die met ingewikkelde termen gooien terwijl het gewoon heel eenvoudig is.

Het mooie vind ik dat de meeste moeie mensen een bepaald verlangen hebben: ze willen doen waar ze goed in zijn, in combinatie met dat de wereld er iets aan heeft. Ze willen voelen dat hun werk zin heeft en waardevol is. Ze zijn meestal heel gedreven maar werken op de verkeerde manier.

Als jij wel eens het idee hebt dat het je allemaal teveel wordt, dan is de kans groot dat je weinig focus hebt. Dat het bijvoorbeeld ineens half 12 ’s middags is en je eigenlijk niet weet wat je tot nu toe allemaal gedaan hebt:-)

Om met de woorden van Cal Newport (“Deep work”) en Nicholas Carr ( (“The shallows, what the internet is doing to our brain”) te spreken: dan doe je veel “shallow” werk. Oftewel je werkt oppervlakkig. Het ontbreekt aan diepgang.

Zonder diepgang geen authentiek vakmanschap: doen waar je goed in bent (waar je graag nog veel beter in wilt worden), waar je hart blij van wordt en waar de wereld iets aan heeft.

Het is daarom, in mijn beleving, belangrijk dat we op gezette tijden helemaal in ons werk kunnen duiken en tegelijkertijd voelen dat het werk dat we deden zin had.

 

Door de afleiding van het internet, email, en onze smartphone (die gewoon een computer is waar je toevallig ook mee kunt bellen) is de drang om afgeleid te worden steeds groter. Als je echter energie wilt krijgen van je werk dan gaat het niet over “snelheid” maar over diepgang.

 

Cal Newport noemt het “diep werken”. Mihaly Csiksentmihalyi noemt het “Flow”.

Als je in flow, of diepe concentratie, je werk doet dan gebeuren er een paar mooie dingen:

 

  • je schiet lekker op want je maakt dingen af
  • terwijl je werkt vergeet je de wereld om je heen, je zit er helemaal in en dat levert je een gevoel van “ik ben lekker bezig” op
  • als je klaar bent met je werk voel je je blij want je hebt gewerkt aan iets dat belangrijk voor je was
  • je besteedt je tijd en aandacht aan iets dat goed voor je is en daardoor word je er steeds beter in

 

Hoe krijg je dat voor elkaar?

 

  • Kies. Realiseer je dat de lading werk die er op je af komt nooit stopt. Er komt altijd wel het een of ander uit een van je beeldschermen in de vorm van mail, whatsapp etc. Dus vraag jezelf iedere dag af: wat is het belangrijkste dat ik doe vandaag? En dan niet meer dan 3. Dus 1, 2, 3. Punt. Geen to do list van 25 werkjes, da’s veel te veel en ook heel ontmoedigend. Er komt namelijk altijd wel weer iets anders langs wat belangrijker is en dan kun je weer opnieuw beginnen.

 

  • Plan tijd waarin je in diepe concentratie je belangrijkste werk voor de dag kunt doen (nooit meer dan 3 of 4 dingen). Zonder afleiding. Hierna ben je “klaar” met werken en heb je tijd over om andere dingen te doen.

 

Plan dus dat je in flow terecht komt.

 

  • Wandel, fiets, wat dan ook, maar beweeg. Gooi die haren in de wind, vergeet de hele bende en laat je smartphone (die eigenlijk een computer is) thuis, op je bureau of elders. Zorg dat je hersenen informatie kunnen verwerken zodat je weer ziet waar het ook alweer over ging allemaal. Organiseer tijd om te lanterfanten, flierefluiten, lummelen, “niks” te doen.

 

Organiseer indianentijd.

 

Je hersenen vinden dat heerlijk. Je krijgt ruimte in je hoofd, ervaart vrijheid en je kunt luisteren naar een zacht fluisterende stem die je veel informatie geeft van onder de ijsberg: je intuitie. Een ultieme procesversneller, als je er maar naar luistert, en er vaardig op handelt. Ik bedoel geen vaagheid of zweven. Maar concreet: open staan, voelen, je lijf inzetten, je hart vertrouwen.

 

  • Laat de klok voor wat het is: een meetmechanisme om structuur aan te brengen. Handig, heel handig zelfs, maar niet “de tijd”. Tijd is in principe eindeloos, en je hebt dan ook tijd zat.

 

Weet je, als je er behoefte aan hebt om plezier te hebben terwijl je werkt, en je voldaan wilt voelen over het werk dat je deed, dan wil je graag werken omdat jouw inzet er toe doet.

Het is jammer om te denken dat je alleen maar goed bezig bent als je veel en hard werkt en alles op moet lossen door er over na te denken, te communiceren en honderdduizend berichten te beantwoorden (die heel vaak nergens over gaan:-))

Zingeving, dat is niet iets onbereikbaars, het ligt gewoon op jou te wachten.

Ik ben heel lang op zoek geweest naar wat voor mij de beste vorm was om precies het werk te doen waar ik goed in ben, terwijl de wereld er wat aan heeft. Uiteindelijk heeft die zoektocht mij erg veel opgeleverd omdat ik onderweg heel veel leerde. Over mijzelf en over anderen. Pas op het moment dat ik ontdekte dat ik niet meer hoefde te zoeken omdat ik alles al in me had om succesvol te zijn, en dat ik me dus niet meer zo aan hoefde te passen, toen ontwikkelde zich vanuit mij een methode:

 

“plan flow, organiseer indianentijd; het andere timemanagement”

 

Het gaat er niet om dat je nog sneller dan snel, beter dan best en weet ik het wat allemaal wordt, maar het gaat er om dat je weet wat je kunt doen om plezierige ervaringen te creëren in je werk en in je leven. Zodat de dingen je energie opleveren in plaats van je veel te veel energie kosten. Daarmee zeg ik dus niet dat het leven altijd joechei shantshanti moet zijn, want dat is het gewoonweg niet. Soms is het ronduit bagger. Maar als je weet wat je kunt doen om jezelf niet te verliezen dan scheelt dat een heleboel. Dan ben je nog best wel eens moe maar over het algemeen voel je je heel goed.

 

Als je wilt kun je gratis een korte versie van mijn boek downloaden. Hierin staan 5 stappen omschreven om te leren werken met flow en indianentijd. Zodat je tijd overhoudt om leuke dingen te doen terwijl je toch je werk afkrijgt.

 

DOWNLOAD HIER GRATIS 5 STAPPEN NAAR FLOW EN INDIANENTIJD

 

Ook kun je natuurlijk het boek bestellen. Hier staat veel uitleg, stappen die je kunt nemen en ervaringen van andere mensen in.

 

BESTEL HIER HET BOEK PLAN FLOW, ORGANISEER INDIANENTIJD; HET ANDERE TIMEMANAGEMENT

 

Ik wens je een heerlijke tijd toe en hoop je te ontmoeten,

Liefs,

Iris